כפר הנוער נירים
"מאחלת לכל ילד שיזכה לקבל איזה שהוא נירים בחיים שלו, ואם לא נירים אז לפחות משהו קטן אחר, אולי אפילו ערך מסוים אחד מתוך כל מה שאני זכיתי לקבל במקום הזה". (בוגרת נירים)
גישת הכוחות
הרעיון הנמצא במרכז גישה זו הוא שיש להחליף את ההתמקדות בבעיות, חולשות ופתולוגיות בהתמקדות בחוזקות וביכולות. כלומר לראות את האדם דרך הפריזמה של מה הוא מסוגל לעשות ולא במה הוא נכשל.
הנחת היסוד היא שבכל אדם, ויהיה מצבו קשה ככל שיהיה, מצויים מקורות עוצמה רבים שאיתם ניתן לעבוד. חלק מהטיפול מתמקד בחשיפת הכוחות הללו ובהבאתם למודעות. על פי גישת הכוחות, כאשר המטופל מפתח תחושת ערך ומסוגלות עצמית חזקה, כי אז ההתערבות החינוכית והטיפולית בחלקים החלשים יותר שלו תהיה הרבה יותר יעילה.
גישת הסמכות השלמה
הנחת המוצא לתפיסה חינוכית-טיפולית זו היא שבכדי להתפתח כבוגרים נורמטיביים, מגשימים את עצמם ותורמים לסביבה, נדרשים נערות ונערים להגיע לבשלות בכל אחד מארבעה אשכולות באישיותם:
תפיסה זו מבוססת על מודל הסמכות השלמה שפותח ע"י אריה טבעון, פסיכולוג קליני, ומהווה מסגרת מארגנת למודל נירים. לתפיסתנו, בהתאם לגישת הכוחות, פריצת דרך משמעותית באשכול המסוגלות של החניכים, תאפשר אפקטיביות גדולה בהתערבות החינוכית והטיפולית באשכולות הסמכות הנוספים.
מטרת העל היא להביא את הנערים והנערות להשתלבות נורמטיבית כאזרחים תורמים בחברה.
מתוך כך אנו מציבים בפני הנערים סט רחב מאוד של מטרות גבוהות הנגזרות מעולם הערכים הנורמטיבי, ובתוכן הגעה לתעודת בגרות עיונית מלאה ושירות ערכי ומשמעותי בצה"ל.
שלבי המסלול
לכל שלב במסלול יש את הרציונל הפנימי שלו, את עולמות התוכן החינוכיים שלו, את המשימות הלימודיות, הטיפוליות ומשימות השטח שלו.
המסלול מנוהל ע"י צוות ההדרכה ועל פני הזירות השונות בכפר (ביה"ס, פנימייה, טיפול ושטח), כאשר כל אחת מזירות אלו מסונכרנת עם עולמות התוכן של כל שלב ועם הזירות האחרות.
שירות משמעותי בצה"ל / שירות לאומי הוא סממן של נורמטיביות בחברה הישראלית ומהווה דרישת סף במסגרות רבות של עבודה או לימודים.
אנו רואים בשירות הצבאי / לאומי מסגרת בעלת גבולות ברורים שבה ניתן להציב מטרות אישיות ולהתפתח, המשך ישיר של התהליך האישי המתרחש במהלך השהות של בני הנוער בנירים.
שירות צבאי משמעותי יכול לשמש מנוף לניוד חברתי (קורס קצינים, קריירה צבאית וכו') ומהווה מרכיב ערכי בתהליך החינוך להשתייכות ומעורבות בקהילה ובמדינה.
יעד השירות הערכי והמשמעותי בתוכנית של נירים מחייב התייחסות לתהליך ההכנה לצה"ל. אנו רואים תהליך זה כמרכיב רחב שנושק ברבדים רבים בהתנהלות היומיומית של בני הנוער לאורך מסלול נירים. תהליך שבמהלכו נוצרת חיברות (סוציאליזציה) להוויה הצה"לית, נבנים מודלים לחיקוי, נבנית מוטיבציה, יכולת פיזית ומנטאלית, יכולת מקצועית בתחומי השדאות, הניווט עבודת הצוות ועוד, ובנוסף נבנית תחושת מסוגלות עצמית חזקה המאפשרת לנערים ולנערות הצבת יעדים אישיים גבוהים בתוך המערכת הצבאית.
שת"פ עם יחידות צה"ל
כפר הנוער נירים עובד עם משרד הביטחון ותוכנית ההכנה לצה"ל בכפר נתמכת ומלווה ע"י האגף הביטחוני חברתי של המשרד. הכפר מאומץ ע"י חיל הים וע"י שייטת 13. בנוסף הכפר מקיים שיתופי פעולה עם יחידות שונות נוספות. בני הנוער בכפר רואים בחיילים ובחיילות דוגמא אישית המחזקת את המוטיבציה שלהם לשרת את המדינה.
במסגרת שיתופי הפעולה כל חניכי וחניכות הכפר בשנה האחרונה של התוכנית עוברים קורס צלילה במסגרת גדנ"ע צלילה.
סיפור הקמת הכפר והקשר לניר קריצ'מן ז"ל ולשייטת 13 הם בבסיס מורשת נירים המהווה חיבור רגשי חוויתי לשייטת ולסמלים שהיא מייצגת – יחידה מובחרת על כל המשתמע מכך, אתוס צה"לי של מצוינות, גאוות יחידה, צוותיות, רוח לחימה, אומץ ועוד. זהו חיבור רגשי שמתחיל מהיום ראשון של בני ובנות הנוער בכפר ומהווה את אחת מאבני היסוד בבניית המוטיבציה לשירות משמעותי.
לקליטה לתוכניות כפר הנוער נירים הנמצא בבוסתן הגליל בצפון, ופועל תחת חסות הנוער של משרד הרווחה והביטחון החברתי
צרו קשר עם ירדן סבירסקי, עו"ס קליטה
050-3951396 (אפשר בווטסאפ) | yarden@nirim.org