nirim-img
nirim-img

searchresult

נירים בשכונות

נירים בשכונות הינה מסגרת תוך קהילתית הפועלת עם כ 800 בני ובנות נוער במצבי סיכון בקרב אוכלוסיות מוחלשות בכ-20 רשויות ברחבי הארץ, מנהריה בצפון ועד דימונה בדרום, בארבעה מודלים מרכזיים: קבוצות נערים או נערות, כיתות נירים, מרכזי טיפול לנוער (מט"ל), ובית חם לנערה.

לפרטים נוספים ויצירת קשר - אוריה גונן: 052-5693142 | uria@nirim.org

התוכנית מתמקדת בהשתלבות בחברה והשתלבות במסגרות נורמטיביות, בדגש על בית הספר, המשפחה והקהילה. המשתתפים בתוכנית הם בני ובנות נוער שנשרו או נמצאים בסכנת נשירה מבתיה"ס, בעלי מאפיינים של נוער בסיכון גבוה.

מנערים ונערות ללא עתיד חיובי וללא נקודות אור בחייהם, הופכים המשתתפים לבוגרים עצמאיים ותורמים לחברה; הם רוכשים כלים להתמודד עם אתגרים ולצאת ממעגל האלימות והפשע, להתגייס לשירות משמעותי בצה"ל או לשירות לאומי ולהשלים בגרויות.

 

התוכנית פועלת  לרוב בשכונות בהן אוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך המתאפיינות בשיעורי עבריינות גבוהים, אחוז גבוה של בני נוער מנותקים ומשוטטים, שימושים בסמים ואלכוהול ושיעור נמוך של גיוס לצה"ל.

מטרות התוכנית

  • לסייע לבני ובנות נוער בסיכון גבוה לחזור ולהשתלב בחברה כאזרחים שווים, תורמים ונתרמים. היעדים שאנו מציבים עבורם מהווים "כרטיס כניסה" לחברה הישראלית.
  • חזרה לספסל הלימודים, צמצום פערים ושיפור הישגים: 12 שנות לימוד ושאיפה לבגרות מלאה.
  • שירות ערכי ומשמעותי בצה"ל או שירות לאומי.
  • צמצום מאפייני סיכון.
  • יצירת שינוי עמוק בדימוי העצמי ובתחושת המסוגלות של הנערות והנערים. יצירת חוויות הצלחה והטמעת ערכים, נורמות וכלים לבני נוער הנמצאים בשולי החברה הישראלית, אשר יביאו אותם להשתלבות ולהשתייכות כשווים בחברה הישראלית.

היעדר מסגרות חינוכיות, משברים כלכליים בסביבה הקרובה וחיפוש אחר תחושת שייכות היו מאז ומתמיד גורמים מגבירי התנהגויות סיכוניות בקרב בני נוער.
תופעות אלה החמירו והקצינו אף יותר בעקבות משבר הבריאות העולמי שהחל בשנת 2020 והחריף את גורמי הסיכון כגון חרדות, בידוד חברתי, חוסר בתחושת משמעות, ניתוק ממסגרות פורמאליות, שימוש בחומרים משני תודעה (סמים, אלכוהול), ועוד.

 

נירים בשכונות מגיעה לבני ובנות הנוער בסביבתם הטבעית, בשכונה, ומציעה תוכנית ארוכת טווח בת 3 שנים. התוכנית מאפשרת למידה, תרגול והכנה מסודרת לשירות הצבאי בפרט ולחיים בכלל, במגוון רחב של תחומים ובשילוב פעילות שטח אתגרית ופיתוח רגשי על ידי אנשי הצוות המסורים של נירים.

דרך התוכנית מצליחים בני ובנות הנוער לחוות תחושת הצלחה, להאמין בעצמם, לפתח דימוי עצמי חיובי ותחושת מסוגלות המחליפה את רצף הכישלונות שחוו ומאפשרת להם לצאת לדרך חדשה וטובה יותר.

 

התוכנית פועלת כמסגרת חינוכית–טיפולית קהילתית, 3 ימים בשבוע, אחה"צ ועד לשעות הקטנות של הלילה. הפעילות מקיפה את כל אורחות חייהם של המשתתפים בה. צוותי נירים מעורבים בכל תחום ובכל זירה בחיי בני הנוער, הרבה מעבר למסגרת הפעילות הפורמלית. הצוות מהווה כתובת עיקרית וגורם מתווך בין הנערים ובין הגופים המטפלים – צוותי בתי הספר, יחידות לקידום נוער ותוכניות קהילתיות, רשויות החוק (שופטי נוער, קציני מבחן ועוד), רשויות הרווחה והמשפחה הגרעינית.

התוכנית פועלת בשיתוף פעולה עם משרד החינוך, משרד הרווחה והרשויות המקומיות, וממשיכה לצמוח ולהתרחב בכל שנה.

הטיפול באמצעות השטח Wilderness Therapy

אחד הכלים המרכזיים לשינוי העמוק שעוברים החניכים,  הינו פעילות השטח האתגרי. השטח הוא זירה חדשה, לא מוכרת לרובם, בה ניתן להגיע להישגים משמעותיים ולבנות זהות חדשה. תכנית הטיפול באמצעות השטח מורכבת מפעילות שבועית קבועה (יום בשבוע) ומפעילות תקופתית מאומצת: מסעות מפרכים, סדנאות שטח והישרדות, ספורט אתגרי, טיולים, פעילות ימית אתגרית ואימוני כושר.

השטח מספק אתגרים מוחשיים שתוצאות ההצלחה או אי הצלחה בהם מעניקות משוב מיידי וברור. "הצלחתי לטפס על ההר הבלתי אפשרי הזה? כנראה שאני יכול לעשות עוד דברים שחשבתי לבלתי אפשריים". שיטה זו תורמת להעלאת תחושת המסוגלות והערך העצמי של בני הנוער, מחזירה להם את האמון בעצמם ובסביבה, מתרגלת אותם בשליטה פנימית, עצמאות, אחריות והתמדה – ערכים החסרים בעולמם של בני נוער בסיכון.

 

"אחד הרגעים המרגשים הזכורים לי התרחש במסע חנוכה עם נער שהיה בכיתה ח'. הנער התבצר ולא רצה להמשיך במסע. הצעתי לסחוב את התיק עבורו, כדי שיהיה לו יותר קל להמשיך. הנער ענה – לא יעזור שתסחוב לי את התיק, זה המסע שלי. בנקודה הזו ראיתי שהנער מבין את מה שאנחנו מעבירים בפעילויות שלנו. הנער כמובן סיים את המסע, והחיבוק שלנו בנקודת הסיום היה מרגש במיוחד" (מדריך בנירים)

מודלים

על מנת לדייק את המענים לצרכים השונים, התוכנית פועלת ב-4 מודלים מרכזיים: קבוצות נערים או נערות, כיתות נירים, מרכזי טיפול לנער(מט"ל) , ובית חם לנערה.

קבוצות נערים או קבוצות נערות

מדריכי ומדריכות נירים מסיירים ברחובות השכונה, במקומות ההתכנסות והמסתור ('על הברזלים', ב'זולות'), ובתהליך סבלני וארוך, מצליחים לרכז סביבם את בני הנוער המשוטטים, לרכוש את אמונם ולצרף אותם לתוכנית. הפעילות מתבצעת 3-5 ימים בשבוע, ומורכבת ממפגשים קבוצתיים ופרטניים, עבודה אינטנסיבית לשיפור הישגים לימודיים, הענקת כלים להתפתחות רגשית, רכישת ביטחון עצמי ופיתוח מוטיבציה להצלחה. אנו מתמקדים בהשתלבות בחברה, חיזוק המשפחה וחיזוק השירותים בקהילה, תוך שימת דגש על אוכלוסיות בעלות מאפיינים ייחודיים (עולים, דתיים, נערות).

בתי נירים משמשים לבני הנוער כבית שני, והמדריכים הם חלק בלתי נפרד מחייהם של הנערים והנערות בתוכנית.

נערות

רמת הסיכון אצל הנערות גבוהה במיוחד. תפיסות מסורתיות לגבי מעמד האישה מעמידות אותן לעיתים קרובות בעמדת נחיתות, שניתן לנצל ולפגוע בהן, ומציבות להן שאיפות והזדמנויות מצומצמות ביותר.

תכנית נירים בשכונות מחנכת לעצמאות ומימוש עצמי של נערים ונערות כאחד ובכך היא מערערת על תפיסות פטריארכליות הרווחות במשפחות, המונעות מבנותיהן להשתתף בפעילות נירים. כדי לאפשר לנערות להשתלב בתוכנית בכל זאת, אנו יוצרים עבורן קבוצה ייעודית המודרכת ע"י צוות נשי.

המדריכות מלוות את הנערות בכל שעות היממה, לאורך כל השנה ובכל תחומי חייהן: לימודים, משפחה, הבעת רגשות, התנהגות, עבודה, הסתבכות עם החוק ועוד. הן מעורבות בנקודות השיא והשפל ונמצאות בקשר עם כל הגורמים הרלוונטיים: משפחה, בי"ס, רווחה, שירות מבחן, שופטי נוער, צה"ל, מתנ"ס, קידום נוער, מעסיקים ועוד.

הפעילות השבועית כוללת שיחות קבוצתיות ואישיות, תמיכה לימודית בביה"ס ואחה"צ, פעילויות חברתיות בבית נירים בשכונה, סדנאות כישורי חיים ופיתוח רגשי ותכנים ייעודיים (דמוי גוף, העצמה נשית ועוד). פעילות השטח האתגרית היא כלי מרכזי בשיטה החינוכית-טיפולית בנירים, ומהווה מנוף לשינוי. בהתאם מתקיימים יום שטח שבועי, וכן 2 טיולים ו-2 מסעות הישרדות בשנה. לאורך השנה מתקיימת גם סדנת הורים מתוך הכרה כי שיתוף הפעולה של ההורים הינו קריטי להצלחת הנערות.

כיתות נירים

כיתת נירים הינה תכנית לקידום תלמידים במצבי סיכון לנשירה מהלימודים ומטרתה הגברת ההתמדה, מניעת נשירה לסוגיה וצמצום פערים לימודיים. התוכנית עוזרת בהתמודדות עם חסכים חברתיים ורגשיים על ידי חשיפת התלמידים והתלמידות לפעילות קבוצתית חווייתית בעזרת פעילויות שטח ומסעות הישרדות. התוכנית מעניקה מיומנויות חברתיות, ערכים חיוביים  וכלים לפיתוח יכולת עצמית ודימוי עצמי חיובי בכל ההיבטים.

הכיתה היא כיתת אם והלמידה כוללת פעילות שבועית חברתית מובנית לאורך חצי יום, מחוץ לבית הספר, בה נעשה שילוב של פעילויות בשטח המספקות אתגרים, חוויות ותנאים מיוחדים לחיזוק דימוי עצמי של התלמידים.

התלמידים והתלמידות במצבי סיכון לנשירה מאותרים על ידי גורמים בבית הספר וברשות. לכיתה מחנך/ת ומדריך/ת נירים אשר מהווים דמויות של מבוגרים משמעותיים עבור התלמידים והתלמידות, כל אחד בתחומו.

הפעילות כוללת

  • שימוש בשיטות הוראה חדשות ללמידה חווייתית (פעילות שטח שבועית).
  • גיחה + מסע הישרדות.
  • נוכחות קבועה של מדריך/ה בזמן הלימודים בכיתה, המאפשרת עבודה פרטנית.
  • ליווי בשעות אחה"צ ע"י מדריך/ה והצטרפות לפעילות נירים בשכונות.
  • בניית תוכנית לימודים אישית ועזרה בשיעורי בית.
  • הכוונה לבגרות מלאה – סגירה של פערים לימודיים.
  • הכנה לצה"ל או לשירות לאומי ועזרה בתהליך הגיוס.

מט"ל – מרכז טיפול לנער ובית חם לנערה

קבוצות הנערים והנערות במודל מט"ל / בית חם פועלות תחת משרד הרווחה.

העבודה הטיפולית במט"ל מתבססת על עקרונות גישת הכוחות והגישה האקולוגית בעבודה עם בני ובנות נוער בסיכון, תוך שימוש בכלים חינוכיים-טיפוליים נוספים להתערבות פרטנית או קבוצתית כגון: גישה קוגניטיבית התנהגותית (C.B.T), קבוצות ממוקדות מטרה – תיעול כעסים, מיניות, שימושים והתמכרויות ועוד, לפי הצרכים והתכנים שמעסיקים את הקבוצה ו/או הנער.

העו"ס מהווה case manager  עבור הנערים במט"ל והנערות בבית החם, ובונה עבורם תוכנית טיפול אישית מותאמת, בתקשורת רציפה עם הרפרנט העירוני (מחלקת הרווחה). המפגשים הטיפוליים נערכים במט"ל או במסגרות החינוכיות במטרה לייצר רצף טיפולי.

אנו מנהלים תיק אישי, מתאמים את העבודה הטיפולית יחד עם הנער או הנערה והוריהם ומקיימים וועדות הערכה אחת לחצי שנה.

מסלול קבוצה

שלב 1 - גיוס בני ובנות נוער והקמת קבוצה

שלב הקמת הקבוצה הוא שלב ראשוני בו המדריכים מתחילים לשוטט בשכונות השונות בהן מתכנסים בני ובנות הנוער, לומדים להכיר את הדינמיקה והייחודיות בכל שכונה. המדריכים מתחילים לזהות חניכים פוטנציאלים וליצור עימם קשר ראשוני.

בשלב זה החניכים והחניכות נחשפים לסיפורו של ניר קריצ'מן ז"ל, לנירים בשכונות וסמלי נירים.
שלב זה מאופיין בהרבה חיזור, בנייה והיכרות אישית וקבוצתית, יצירת אמון של החניכים והחניכות מול המדריכים והמדריכות.

שלב 2 - חלק מקבוצה

בשלב זה, הקבוצה מתגבשת ונוצרים בה תפקידים ואינטראקציות שונות. החניכים והחניכות מתחילים להרגיש שייכות לנירים, מתחילה בניית זהות ושייכות לעמותה ולקבוצה בפרט. בשלב זה המדריכים מתחילים להגדיר ציפיות ולעודד את החניכים והחניכות להתמודד ולהתגבר על קשייהם, ואף לתרום לקבוצה בהתאם לכוחותיהם, במטרה ליצור חווית הצלחה חיובית.

שלב 3 - אני כאינדיבידואל בקבוצה

בשלב משמעותי זה, החניכים והחניכות מרגישים שייכים ומחויבים לנירים ולקבוצה; הם עובדים על הדפוסים ההתנהגותיים והדינמיקה הקבוצתית נהיית אינטנסיבית יותר.

הקבוצה הופכת להיות המקום הבטוח עבורם, ומתחילה להיווצר תחושה של משפחתיות ואינטימיות. החניכים והחניכות משתפים ברגשות ובחוויות אישיות.

שלב 4 - אני במעגלים אחרים. בוגר נירים

בשלב זה, הקבוצה מהווה מקום בטוח להעלאת תכנים אישיים, מספקת מקום לשייכות ותמיכה בקרב המשתתפים בה. החניכים והחניכות מגלים יותר פתיחות אחד לשני ומודעים למקום שלהם בקבוצה. הם מכירים בצורך בשינוי ובחלק שנירים לוקחת בחייהם.

במקביל, הם מתחילים לגלות תחומי עניין נוספים שחשובים להם כמו בגרויות, חברויות, עבודה ועוד. תיתכן ירידה באינטנסיביות של הפעילויות השבועיות, אך החניכים והחניכות עדיין יראו מוטיבציה גבוהה ומחויבות להיות חלק ממסעות, גיחות ותהליכים קבוצתיים.
גם כאשר השלב האחרון במסלול מסתיים, אנחנו לא באמת נפרדים. אנו מסייעים לכל אחד ואחת בבחירה והכנה למסגרות ההמשך - שנת שירות וצה"ל או שירות לאומי.

בוגרי נירים בשכונות

לנירים בשכונות למעלה מ- 1,000 בוגרים ובוגרות אשר סיימו תהליך משמעותי ואינטנסיבי במסגרת עמותת נירים. אנו מאמינים כי המשך הליווי של הבוגרים לפני ובמהלך השירות הצבאי, וכן סיוע והכוונה לאחר השחרור מצה"ל, הם תנאי הכרחי להבטחת השתלבותם בחברה כאזרחים עצמאיים ותורמים.

תוכנית הבוגרים בנירים בשכונות מרכזת את הפעילות לאחר סיום תהליך נירים – לפני, במהלך ואחרי השירות הצבאי, לימודים אקדמאיים, עבודה ועוד.
אנו מעודדים את בוגרינו ללמוד באקדמיה ומפעילים תכנית לשילובם של סטודנטים בוגרי נירים בעמותה כחלק מתנאי קבלת מלגה עבור שעות התנדבות בכפר ובשכונות.

הליווי מאפשר לבוגרי התוכנית מענה רציף באופן אישי ולפי הצורך באמצעות שיחה טלפונית, פגישה אישית, ביקור בבסיס או על אם הדרך ועוד. הטיפול והסיוע באים לידי ביטוי בטקסים ובאירועים משמעותיים, בגיבוש החלטות, בחירת כיוון ודרך חיים, הפניה לגורמי סיוע עירוניים ועוד. כל מפגש שכזה מוביל להעצמה אישית ולמינוף המוטיבציה. הידיעה שיש להם למי לפנות בכל שעה הינה משמעותית ביותר כאשר מדובר בנערים ונערות ללא עורף משפחתי יציב.

"תודה לנירים שגרמו לי להאמין בעצמי, נתנו לי את הצעד הראשון בחיים האמיתיים שלי ועזרו לי להתאזן. נירים זה רוגע, אהבה ואחווה"
(בוגר נירים).

שותפים לדרך

צרו איתנו קשר

פרטים נוספים nirim-img